Ilokuvafestivaali 2.-5.8. 2018

VUODEN  2018  ILOKUVAFESTIVAALIN OHJELMISTO JULKISTETAAN 23.7.2018!

Esitykset Mäntyharjun Kinossa (Kompantie 22) ellei toisin mainita!

Kinosta ja Mäntyharjun torin matkailumökistä lippuja saa ma 30.7. lähtien!

Ilokuvailtamien pe 3.8. klo 19 esiintyjät julkistetaan kesäkuun aikana!

Askarruttaako? Kysy: roosa@me.com

-

Viime vuoden ohjelmisto :

TORSTAI 3.8. 2017

PERJANTAI 4.8. 2017

LAUANTAI 5.8.2017

SUNNUNTAI 6.8.2017


VUODEN 2017 OHJELMISTOSTA

Tänä vuonna juhlistamme tasavallan itsenäisyyden satavuotista taivalta 50/50 -ohjelmoinnilla, jossa naisten ja miesten ohjaamia elokuvia on yhtä paljon - kun myös naisia ja miehiä on jokaisessa ikäluokassa n. 50/50! Vaikka monella tasolla hyvinkin tasa-arvoisessa maassa elämmekin, tuotettujen elokuvien (varsinkin fiktioiden) ohjaajat ovat edelleen useimmiten miehiä. Tämä johtaa myös pidemmän päälle siihen, että tyttöjen ja naisten elämästä kertovia tarinoita on vähemmän kuin poikien ja miesten kokemuksia kertovia tarinoita, näkökulma on usein miehinen ja syvyys käsitellä naispuolisia sivuhenkilöitä vaihtelee. Tämä taas voi pahimmillaan johtaa roolimallien vähyyteen ja yksipuolisuuteen tytöille ja muille naispuolisille katsojille. Joka tapauksessa, uusi uljas ohjelmisto on 50/50 -mallia ja sisältää paljon naisvetoisia tarinoita!

Toinen painotuksemme, viime vuonna yleisön toiveita kuunneltuamme, on ollut lisätä elokuvateatterilevityksessä ‘ohi vilahtaneita’ laatudraamoja ja muita helmiä, jotka jäivät monilta näkemättä siksi, että mainstream pukkaa ensi-iltoja viikoittain ja teattereille ei ole kannattavaa pyörittää hitaasti syttyviä ja vähäiselle markkinoinnille jääneitä mutta ihmisten toisilleen suosittelemia pikkuelokuvia. Siis tuomme kohottavimmat, koskettavimmat ja hyväntuulisimmat vielä kerran saliin nähtäviksi.

Tänä vuonna uutuutena on Pikkusali, johon mahtuu (Kinon reilun 200 katsojan lisäksi) vielä 80-100 katsojaa. Näin saamme enemmän elokuvia näytille ja laajemmin valinnanvaraa niille, jotka haluavat katsoa ison määrän elokuvia. Pikkusalin tekniikka tulee StoryHill Oy:ltä, joka pyörittää hienoa Kinoa Mäntsälässä.

Juhlavuosi näkyy myös vieraissa, joissa olemme tänä vuonna panostaneet kotimaisuuteen. Elokuvien ohjaajia on runsaasti paikalla ja heidän kanssaan vietetään aina pieni juttelutuokio elokuvan jälkeen. Tällä hetkellä varmistuneita vieraita ovat: Saara Cantell (ONNELI JA ANNELI-elokuvien ja TÄHTITAIVAS TALON YLLÄ ohjaaja), Marita Hällfors (ONNELI JA ANNELI-elokuvien ja TÄHTITAIVAS TALON YLLÄ kuvaaja) , PV Lehtinen (TANSSI HEIKOILLA JÄILLÄ ohjaaja), Marko Röhr (METSÄN TARINAn ja JÄRVEN TARINAn tuottaja), Zaida Bergroth (MIAMIn ohjaaja ja toinen käsikirjoittaja), Hannaleena Hauru (LAURI MÄNTYVAARAN TUUHEET RIPSET ohjaaja ja käsikirjoittaja), Jouko Aaltonen (toinen LAULUJA UTOPIASTA ohjaajista), Lasse Naukkarinen (ENSIMMÄINEN KOULUPÄIVÄ ja VIIMEINEN KOULUPÄIVÄ ohjaaja ja kuvaaja), Liisa Helminen (MATKA ON PITKÄ ja MATKA JATKUU ohjaaja), Pekka Lehtosaari (PRINSESSA KAGUYAn & KUKKULAN TYTTÖ, SATAMAN POIKA suomi-dub:in ohjaaja), Elli Toivoniemi (KESÄNI SUDENKORENTONA - dokumentin ohjaaja), Irina Björklund (TÄHTITAIVAS TALON YLLÄ ja MUUMIT RIVIERALLA näyttelijä sekä Ilokuvailtamien esiintyjä), Sakari Saksa (DANNYn tuottaja), Kaija Juurikkala (VALO) ja Päivi Kapiainen-Heiskanen (KUN KOULU VAPAUTUI VANKILASTA). Lisää vieraita varmistuu vielä festivaaliviikon alkupuolella!

Kiinnostavat keskustelut ja työpajat ovat myös Ilokuvafestivaalin antia: su 6.8. Pikkusalissa nähdään klo 10 lähtien kouluaiheisten dokumenttien ja elokuvien sarja, minkä päätteeksi klo 17 keskustellaan ohjaajien ja koulualan ammattilaisten voimin tästä kaikkia suomalaisia tavalla tai toisella koskettavasta aiheesta.

Sunnuntaina 6.8. klo 14 Mediateekissa: Eväitä luovaan elämään - 'Hyvän mielen taidot', 'Hyvän mielen kortit' ja 'Hyvän mielen vuosi'- kirjojen tekijän Maaretta Tukiaisen kokemuksellinen työpaja (1,5h)
- - -

TORSTAI 3.8. 2017

KINOSSA (ISO SALI):

TO 3.8. klo 11  EILISEN KUISKAUS (Omohide poroporo) (1991)


Nostalgisessa Hayao Miyazakin Ghiblille tuottamassa ‘sparrauspartnerinsa’ Isao Takahatan elokuvassa nuori nainen palaa maaseudulle ja muistoissaan myös lapsuuden kesiin. Kaunis ja väliin miltei ‘dokumentaarisesti’ havainnoiva elokuva tehtiin jo 1991, mutta se levitettiin Suomessa vasta keväällä 2017.

Ohjaus: Isao Takahata
Originaaliversio suomenkielisellä tekstityksellä
Kesto: 1h 58m
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Nostalgia / Ichiban Anime! / Tyttöjen maailmat

LIPPUKAUPPAAN

-
TO 3.8. klo 13  PRINSESSA KAGUYAN TARU (Kagya-hime no monogatari) (2013)


Hayao Miyazakin elokuvista tunnetun Studio Ghiblin kaunis ja valloittava elokuva puunhakkaajan metsästä löytämästä pienestä prinsessa Kaguyasta, joka ei ole aivan tästä maailmasta.

Ohjaus: Isao Takahata
Suomenkielisen version ohjaus: Pekka Lehtosaari
Rooleissa mm: Krista Kosonen, Eija Ahvo, Santeri Kinnunen
Kesto: 2h 17m
Ikäsuositus: 7+
TEEMAT: Ichiban Anime! / Tyttöjen maailmat / 

HUOM! Elokuvan suomenkielisen version ohjaaja Pekka Lehtosaari esittelee elokuvan!
LIPPUKAUPPAAN

-
TO 3.8. klo 16   YOUR NAME (Kimi no Na wa) (2017)


Animeputki jatkuu Japanissa uskomattoman suosion saaneella romanttisella elokuvalla, jossa seurataan mystisesti linkittyneitä nuoria: kaupungissa asuvaa Taki-poikaa ja maaseudulla asuvaa Misuha-tyttöä.

Ohjaus: Makoto Shinkai
Originaaliversio suomenkielisellä tekstityksellä
Kesto: 1h 46m
Ikäsuositus: 7+
TEEMAT: Tyttöjen maailmat / Ichiban Anime! / Kulttuurien kohtaaminen

LIPPUKAUPPAAN

-
TO 3.8. klo 18  A UNITED KINGDOM 
(2016)


Tositapahtumiin perustuvassa tarinassa englantilainen Ruth ja afrikkalainen Seretse kohtaavat ja rakastuvat 1940-luvun Lontoossa ja muuttavat  nykyiseen Botswanaan, jonka kruununperillinen Seretse on. Eri kulttuureista tulleiden liittoa paheksutaan molempien kotimaissa, ja Betsuanamaassa se johtaa poliittiseen selkkaukseen.

Ohjaus: Amma Asante
Rooleissa: Rosamund Pike, David Oyelowo
Kesto: 1h 51m
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Jäikö näkemättä?/ Taruakin ihmeellisempää / Kulttuurien kohtaaminen / Naispuoliset ohjaajat

LIPPUKAUPPAAN 
-
TO 3.8. klo 20   MIELETÖN ELOKUU
 (2013)


Taru Mäkelän 1960-luvulle sijoittuvassa musiikkielokuvassa Kati Outisen Elsa pohtii sydämenasioita kun entinen rakastettu, tsekkiläinen Jan saapuu Helsinkiin. Hauskat hahmot ja viehättävä Helsinki saavat viihtymään kevyen mutta sydämellisen elokuvan parissa!

Ohjaus: Taru Mäkelä
Rooleissa: Kati Outinen, Laura Birn, Elena Leeve, Esko Salminen
Kesto: 1h 43m
Ikäsuositus: 7+
TEEMAT: Nostalgia / Oldies but Goodies / Naispuoliset ohjaajat

LIPPUKAUPPAAN
-
TO 3.8. klo 22   LAURI MÄNTYVAARAN TUUHEET RIPSET (2017)


Turun saaristossa kesää viettävät parhaat kaverukset Satu ja Heidi kapinoivat yhdessä pinnallisia Stromssö-kesähäitä vastaan, kunnes Heidi menee ja ihastuu lätkälupaus Lauri Mäntyvaaraan. Satu jää yksin periaatteineen ja ystävyys on koetuksella.

Ohjaus: Hannaleena Hauru
Rooleissa: Inka Haapamäki, Roa Honkonen, Tiitus Rantala
Kesto: 1h 43m
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Tyttöjen maailma / Ystävyys / Naispuoliset ohjaajat

HUOM! Elokuvan esittelee ja yleisön kysymyksiin vastaa ohjaaja-käsikirjoittaja Hannaleena Hauru!

LIPPUKAUPPAAN

-
PIKKUSALISSA:

TO 3.8. klo 12   ONNELI JA ANNELI (2014)
TO 3.8. klo 13.30   ONNELIN JA ANNELIN TALVI (2015)
TO 3.8. klo 15   ONNELI, ANNELI JA SALAPERÄINEN MUUKALAINEN (2017)


Marjatta Kureniemen kirjoihin perustuvat Saara Cantellin ohjaamat elokuvat Onnelin ja Annelin suloisista seikkailuista pienessä, pastellinvärisessä kaupungissa.

Ohjaus: Saara Cantell

Rooleissa: Aava Merikanto, Lilja Lehto, Elias Koistinen, Elina Knihtilä
Kesto: 1h 20m, 1h 22m, 1h 15m
Ikäsuositus: S
TEEMAT: Tyttöjen maailma / Nostalgia / Naispuoliset ohjaajat

Huom! Elokuvat esittelee ja yleisön kysymyksiin vastaavat ohjaaja Saara Cantell! ja kuvaaja Marita Hällfors!
-

MUU OHJELMA: TO 3.8. klo 16.30 ONNELI & ANNELI - TYÖPAJA LAPSILLE! (Pomppulinna/Mediateekki)

-
TO 3.8. klo 20   KOMISARIO PALMUN EREHDYS (1960)

Suomi100-juhlavuoden kunniaksi esitämme Matti Kassilan 1960 valmistuneen ensimmäisen Komisario Palmu-elokuvan, jossa Palmu selvittää Eiran hienostokaupunginosassa tapahtunutta rattopoika Bruno Rygseckin murhaa.

Ohjaus: Matti Kassila

Rooleissa: Joel Rinne, Matti Ranin, Leo Jokela
Kesto: 1h 43m
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Nostalgia / Suomi100

LIPPUKAUPPAAN
-
TO 3.8. klo 22  LOIKKARIT (2017)


Veijarikomedia virolaisista pikkurikollisista, jotka loikkaavat Suomen kautta Ruotsiin paremman elämän toivossa. Ruoho ei olekaan kaikilta osin vihreämpää rautaesiriipun toisella puolella, mutta matkan varrella he tapaavat monenlaisia hahmoja, mukaan lukien Esko Salmisen opportunistisen yrittäjän ja Maria Sidin lemmenkipeän levykauppiaan - monia muitakin tuttuja suomalaisia näyttelijöitä vilahtaa pienissä rooleissa, Jope Ruonansuuta myöten.
 
Ohjaus: Jaak Kilm
Rooleissa: Mart Plus, Karl-Andreas Kalmet, Veiko Porkanen
Kesto: 1h 50m
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Nostalgia / Olen eurooppalainen / Kulttuurien kohtaaminen

LIPPUKAUPPAANPERJANTAI 4.8. 2017

KINOSSA (ISO SALI):

PE 4.8. klo 10   HEINÄHATTU JA VILTTITOSSU (2002)


Rakastettu Sinikka ja Tiinan Nopolan kirjojen hahmoihin perustuva elokuva digitoituna ja uudesti värimääriteltynä! Kaisa Rastimon esteettisessä ja värikylläisessä maailmassa iso- ja pikkusisko elävät jännittävää kesää, kun isosiskon on määrä mennä syksyllä ekalle luokalle kouluun.
 
Ohjaus: Kaisa Rastimo
Rooleissa: Katriina Tavi, Tilda Kiianlehto, Minna Suuronen, Antti Virmavirta
Kesto: 1h 15m
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Nostalgia / Tyttöjen maailma / Naispuoliset ohjaajat


PE 4.8. klo 12  HERKULLINEN ELÄMÄ (2014)Ohi viuhahtaneiden hyvänmielenelokuvien sarjassa Herkullinen Elämä, jossa Helen Mirrenin omistaman elegantin Michelin-ravintolan naapuriksi Ranskan maaseudulla tulee intialaisten pitämä etninen ruokala.

Ohjaus: Lasse Hallström

Rooleissa: Helen Mirren, Om Puri,
Kesto: 2h 02min
Ikäsuositus: 12+

TEEMAT: Hyvä ruoka, parempi mieli / Oldies but Goodies / Kulttuurien kohtaaminen

LIPPUKAUPPAAN
-

PE 4.8. klo 14.15  TÄHTITAIVAS TALON YLLÄ (2012)


Kolme sukupolvea naisia kokkaa, rakastaa ja katsoo tähtiä saman sukuhuvilan omistajina.

Ohjaus: Saara Cantell
Rooleissa: Mari Nenonen, Irina Björklund,
Kesto: 1h 41m
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Hyvä ruoka, parempi mieli / Oldies but Goodies / Nostalgia / Naispuoliset ohjaajat
Huom! Ohjaaja Saara Cantell esittelee elokuvan. Myös näyttelijä Irina Björklund paikalla!

LIPPUKAUPPAAN

-

MUU OHJELMA: 17.30-19 Taidetyöpaja kaikenikäisille Kinon pihassa, vetäjänä Marika Tomu Kaipainen (salissa soundcheck!)

-


PE 4.8. klo 19  ILOKUVAILTAMATIrina Björklund yhtyeineen esittää iskelmiä suomeksi ja ranskaksi, Tipsy Gipsy-duo (Värttinän Susan Aho ja Karoliina Kantelinen) laulaa hauskoja ja koskettavia mustalaislauluja ja Retro Sisters valloittaa nostalgisilla iskelmillä Metro-tyttöjen ja Harmony Sistersin henkeen. 


LIPPUKAUPPAAN
-

PE 4.8. klo 23   VALERIAN AND THE CITY OF A THOUSAND PLANETS 3DLuc Bessonin kunnianhimoinen scifielokuva myöhäisillan näytöksenä.

Ohjaus: Luc Besson
Rooleissa: Dane DeHaan, Cara Delevigne, Rihanna, Clive Owen, Ethan Hawke
Kesto: 2h 17min
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Olen eurooppalainen / Kesän 2017 uutuudet

LIPPUKAUPPAAN

- - -
PIKKUSALISSA:

PE 4.8. klo 16   POSTIA PAPPI JAAKOBILLE (2009)

Kuva: Jolle Onnismaa

Klaus Härön elokuva sokeasta pappi Jaakobista ja hänen avustajastaan, armahdetusta elinkautisvanki Leilasta, jonka tehtävänä on lukea papille tulleet esirukouspyynnöt ja muut kirjeet.

Ohjaus: Klaus Härö
Rooleissa: Heikki Nousiainen, Kaarina Hazard
Kesto: 1h 16min
Ikäsuositus: 10+
TEEMAT: Nostalgia / Ystävyys / Oldies but Goodies

LIPPUKAUPPAAN

-
PE 4.8. klo 12   RISTO RÄPPÄÄJÄ JA VIILEÄ VENLA
 (2012)


TIina ja Sinikka Nopolan kirjoihin perustuva, Mari Rantasilan ohjaama kolmas Risto Räppääjä kertoo ystävyydestä, joka joutuu välillä lujillekin kun kolmas pyörä tulee kuvioihin.

Ohjaus: Mari Rantasila
Rooleissa: Lauri Karo, Venni Uotila, Ulla Tapaminen, Martti Suosalo
Kesto: 2h 17min
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Ystävyys /  Tyttöjen maailmat / Naispuoliset ohjaajat
https://www.youtube.com/watch?v=jg2m9wBugNA
LIPPUKAUPPAAN
-
PE 4.8. klo 14   ELÄMÄNI KESÄKURPITSANA (Ma vie de Courgette)
 (2017)


Palkittu sydäntälämmittävä ranskalainen animaatio orvosta Courgettesta (‘kesäkurpitsa’), ystävyydestä ja elämän iloista ja harmeista orpokodin lasten näkökulmasta.

Ohjaus: Claude Barras
Ranskankielinen versio suomen- ja ruotsinkielisin tekstein
Kesto: 1h 08min
Ikäsuositus: 7+
TEEMAT: Ystävyys / Olen eurooppalainen / Helmi!
TRAILER

LIPPUKAUPPAAN
-

-
PE 4.8. klo 16  MUUMIT RIVIERALLA (2014)

Muumiperhe tutustuu Ranskan Rivieran glamouriin ja paheelliseen yöelämään Tove Janssonin sarjakuvaan perustuvassa animaatioelokuvassa.

Ohjaus: Xavier Picard
Rooleissa: Maria Sid, Alma Pöysti, Irina Björklund
Kesto: 1h 16min
Ikäsuositus: 10+
TEEMAT: Nostalgia / Olen eurooppalainen / Oldies but Goodies
LIPPUKAUPPAAN

-
PE 4.8. klo 17.30   TANSSI HEIKOILLA JÄILLÄ & PV Lehtisen lyhytelokuvia


Uimahyppyteemainen näytös esittää kattauksen Risto Jarva -palkitun ohjaaja PV Lehtisen vedellisiä lyhytelokuvia. Luvassa on tarina ensisuudelmasta, uimahyppäämisen kauneudesta, pellehyppääjälegendasta ja uimarannan elämästä. Näytöksessä nähdään myös Lehtisen vastavalmistunut elokuva Tanssi heikolla jäällä (2017). Se on koskettava ja hauska tarina 12- vuotiaasta Felix -pojasta, joka jää jouluna yksin, kun hänen vanhempansa matkustavat Intiaan. Felix päätyy vasten tahtoaan jäätelönmyyjäksi autiolle uimastadionille, mutta stadion ei olekaan täysin autio.
Näytöksen elokuvat: Springboard Carousel (2011) 4min, Tanssi heikolla jäällä (2017) 32 min, Sirkka (2001) 13 min, Hyppääjä (2000) 21 min ja Hietsu (2014) 7 min.
Kesto: 77 min.  
HUOM! Ohjaaja PV Lehtinen on näytöksessä paikalla ja vastailee yleisön kysymyksiin näytöksen jälkeen.
TRAILER

LIPPUKAUPPAANLAUANTAI 5.8. 2017

KINOSSA (ISO SALI):

 

-

LA 5.8. klo 11.30   WONDER WOMAN (2017) - HUOM! MUUTTUNUT AIKA!

Naisten saarella kasvanut taisteleva amatsoni (Gal Gadot) joutuu Lontoon ja seikkailun pyöreisiin kesän superhitissä, joka rikkoi Yhdysvalloissa  avausviikonloppuennätykset tänä kesänä.

Ja mikä mahtavinta, naispuolinen ohjaaja! :)

LIPPUKAUPPAAN


-


LA 5.8. klo 14  LION (2016)

Garth Davisin tositapahtumiin sekä hittikirjaan perustuvassa elokuvassa pieni intialainen pois joutuu eroon perheestään ja päätyy adoptioon Australiaan. Vuosia myöhemmin hän yrittää parsia muistikuvistaan kartan takaisin kotikylään.

Ohjaus: Garth Davis
Rooleissa: Dev Patel, Rooney Mara, Nicole Kidman
Kesto: 1h 59 min
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Jäikö näkemättä? / Lopussa kiitos seisoo* / Tarua ihmeellisempää

LIPPUKAUPPAAN

*Tässä kategoriassa olevissa elokuvissa käydään läpi dramaattisiakin vaiheita, eivätkä ne siksi ole ‘puhtaita’ hyvän mielen elokuvia, mutta jättävät kuitenkin kohottuneen olon.

-
LA 5.8. klo 16  OLIIVIPUU (2017)

Iciar Bollainin elokuvassa omapäinen Alma päättää palauttaa sairaan isoisänsä toiveen mukaisesti suvun ikivanhan oliivipuun kotikonnuilleen Espanjaan.

Ohjaus: Iciar Bollain
Rooleissa: Anna Castillo, Javier Gutierrez, Peps Ambros
Kesto: 1h 39 min
Ikäsuositus: 12+
TEEMAT: Jäikö näkemättä? / Lopussa kiitos seisoo* / Naispuoliset ohjaajat

LIPPUKAUPPAAN

-

LA 5.8. klo 18   Ilmaisnäytös: SUOMIFILMI SING-ALONG


Perjantai-iltana valkokankaan täyttävät suomalaisen elokuvan parhaat ja rakkaimmat musiikkikohtaukset, ja yleisö pääsee laulamaan mukana. Sanoja ei tarvitse osata ulkoa, sillä kankaalla juoksee tekstitys. Mukana lauluja mm. elokuvista Katariina ja Munkkiniemen kreivi, Kulkurin valssi, Lentävä kalakukko sekä Komisario Palmun erehdys. Tule mukaan laulamaan Suomi-Filmin tunnetuimpia ja rakkaimpia sävelmiä Ansan, Taunon ja Leifin tahtiin!
Kesto: 43 min
TEEMAT: Nostalgia / Suomi100 / Oldies but Goodies

* Hae lippusi Kinosta & Mäntyharjun torin matkailukioskista ma 31.7. lähtien!

-
LA 5.8. klo 19  Hampstead (TÄHTIENNAKKO!)

Amerikkalainen leskirouva (Diane Keaton) tapaa röttelömökkiä asuttavan erakoituneen britin  (Brendan Gleeson) Hampsteadissä ja ajautuu mukaan taisteluun uuden ystävänsä kodista, jonka grynderit haluavat jyrätä.

Ohjaus: Joel Hopkins
Rooleissa: Diane Keaton, Brendan Gleeson, Leslie Manville
Kesto: 1h 23 min
Ikäsuositus: 7+
TEEMAT: Tähtiennakko! / Tarua ihmeellisempää/ Ystävyys

LIPPUKAUPPAAN
-
LA 5.8. klo 21  MIAMI (2017) - ENSI-ILTAVIIKONLOPPU!

Erillään kasvaneet siskopuolet, show-tanssija Angela (Krista Kosonen) ja ujo 19-vuotias pikkukaupungin tyttö Anna (Sonja Kuittinen) kohtaavat ja imuttuvat yhteiseen seikkailuun niin yökerhojen glitterin ja glamourin kuin alamaailman rikollisten ja väkivallan keskelle.

Ohjaus: Zaida Bergroth
Rooleissa: Krista Kosonen, Sonja Kuittinen, Kristian Smeds
Kesto: 1h 59 min
Ikäsuositus: 15+
TEEMAT: Ystävyys / Lopussa kiitos seisoo* / Naispuoliset ohjaajat
HUOM! Ensi-iltaviikonloppu! Ohjaaja Zaida Bergroth esittelee elokuvan ja vastaa yleisön kysymyksiin!

LIPPUKAUPPAAN
-
LA 5.8. klo 23   ‘Go Girls’ party  (Kinon piha)

- - -
PIKKUSALISSA:

LA 5.8. klo 10   KONSERTTI (Le Concert) (2009)

Mariinskin toimistoa siivoava työtön venäläinen kapellimestari nappaa Ranskasta tulleen faksin ja vie soittajaystävänsä salaa esiintymismatkalle Pariisiin.

Ohjaus: Radu Mihaileanu

Rooleissa: Alexei Guskov, Melanie Laurent

Kesto: 2h 04m

Ikäsuositus: 7+

TEEMAT: Olen eurooppalainen / Ystävyys

LIPPUKAUPPAAN

-


LA 5.8. klo 12   KUKKULAN TYTTÖ, SATAMAN POIKA (Kokuriko-zaka Kara) (2012)

Goro Miyazakin isä-Miyazakin tarinaan perustuva hauska ja nostalginen osin omaelämäkerrallinenkin anime kertoo opiskelijaelämästä 60-luvun Yokohamassa.

Ohjaus: Goro Miyazaki
Suomenkielinen dubattu versio (Ohjaus: Pekka Lehtosaari)
Kesto: 1h 31 min
Ikäsuositus: 7+
TEEMAT: Tyttöjen maailmat / Ichiban Anime! / Nostalgia

Huom! Elokuvan suomenkielisen dubin ohjaaja Pekka Lehtosaari esittelee elokuvan ja vastaa kysymyksiin.

LIPPUKAUPPAAN
-
LA 5.8. klo 14   HAUTE CUISINE - MESTARI KEITTIÖSSÄ (2012)

Tositarinaan perustuva elokuva kertoo presidentti Mitterrandin yksityiskokista. Perigordissa tilaansa viljelevä Hortense saa kutsun presidentinlinnaan vastaamaan presidentin ruokahuollosta ja joutuu syrjäytettyjen miespuolisten kokkien silmätikuksi.

Ohjaus: Vincent Christian
Rooleissa: Catherine Frot, Jean d’Ormesson, Hippolyte Girardot
Kesto: 1h 35 min
Ikäsuositus: 7+
TEEMAT:  Olen eurooppalainen / Hyvä ruoka, parempi mieli / Kulttuurien kohtaaminen

LIPPUKAUPPAAN
-
LA 5.8. klo 16   SAATTOKEIKKA (2017)

Äkäinen vanhus Veikko (Heikki Nousiainen) värvää 17-vuotiaan maahanmuuttajapoika Kamalin (Noah Akin) kyyditsemään itsensä mökille juhannukseksi. Kamal tarttuu tilaisuuteen ansaitakseen rahaa kotimatkaan.

Ohjaus: Samuli Valkama
Rooleissa: Heikki Nousiainen, Noah Kin, Mikko Nousiainen
Kesto: 1h 18 min
Ikäsuositus: 7+
TEEMAT: Jäikö näkemättä? / Kulttuurien kohtaaminen

LIPPUKAUPPAAN
-
LA 5.8. klo 18   Työpajojen lyhytelokuvia
Ilokuvafestivaalin nuorten työpajojen lyhärit nähtävillä!SUNNUNTAI 6.8. 2017

Ilokuvafestivaalin sunnuntai on omistettu dokumentin jalolle elokuvamuodolle! Päivän kaikki dokumenttit ovat erilaisia, mutta niitä yhdistää yksi meille tärkeä asia: kohottunut ja hyvä mieli lopuksi! Jää siis sunnuntaiksi, jos suinkaan ehdit - dokumentit antavat aina arvokkaita näkökulmia ihmisyyden kollektiiviseen kokemukseen.

KINOSSA (ISO SALI)

SU 6.8. klo 10   METSÄN TARINA (2012)
SU 6.8. klo 11.30   JÄRVEN TARINA (2016)


Koko perheelle sopivissa dokumenteissa mennään metsään ja kurkistetaan pinnan alle.

Ohjaus: Ville Suhonen, Kim Saarniluoto, Marko Röhr
Kesto 1h 15 min & 1h 20 min
Ikäsuositus: Sallittu
HUOM! Elokuvat esittelee tuottaja-ohjaaja Marko Röhr!

LIPPUKAUPPAAN
-


SU 6.8. klo 13   KESÄNI SUDENKORENTONA
 (2017)


Elli Toivoniemen dokumenttielokuvassa seurataan 25-vuotiaan Miikka Frimanin rakkautta luontoon ja intohimoa sudenkorentoihin ja muihin ötököihin.

Ohjaus: Elli Toivoniemi
Kesto: 1h 04 min
Ikäsuositus: Sallittu
LIPPUKAUPPAAN

-

SU 6.8. klo 15   JOKA TOINEN PARI (2017)


Mia Halmeen dokumentissa pureudutaan siihen, miten - ja ehkä myös miksi - joka toinen avioliitto päättyy eroon.

Ohjaus: Mia Halme
Kesto: 1h 16 min
Ikäsuositus: Sallittu

* HUOM! Ohjaaja Mia Halme paikalla näytöksessä esittelemässä elokuvaa!

LIPPUKAUPPAAN
-

SU 6.8. klo 16   LAULUJA UTOPIASTA (2017)


Peter von Baghin aloittamassa ja Jouko Aaltosen viimeistelemässä dokumentissa Agit Prop-yhtyeen jäsenet kertovat yhtyeen ja aatteen historiasta.

Ohjaus: Peter von Bagh, Jouko Aaltonen
Kesto: 57 min
Ikäsuositus: Sallittu

LIPPUKAUPPAAN
-


SU 6.8. klo 17.30   HOBBYHORSE REVOLUTION (2017)


Selma Vilhusen palkitussa dokumentissa seurataan keppari- eli keppihevosharrastajien elämää ja kuullaan heidän ajatuksiaan lajista.

Ohjaus: Selma Vilhunen
Kesto: 1h 29 min
Ikäsuositus: Sallittu

LIPPUKAUPPAAN
-


SU 6.8. klo 19   DANNY (2016)


Sakari Saksan dokumentissa sukelletaan haastattelujen ja arkistomateriaalin avulla laulaja Ilkka ‘Danny’ Lipsasen musiikkiin, uraan ja elämään.

Ohjaus: Sakari Saksa
Kesto: 1h 23 min
Ikäsuositus: Sallittu
- - -
PIKKUSALISSA:

SU 6.8. klo 10.30   MATKA ON PITKÄ (1994)
SU 6.8. klo 12   MATKA JATKUU (2017)Liisa Helmisen ensimmäinen, 90-luvulla kuvattu dokumentti kertoo kuuden esikoulusta ensimmäiselle luokalle siirtyvän pikku koululaisen tarinan. Toinen dokumentti löytää heidät nyt kolmekymppisinä - mitä heistä on tullut?

Ohjaus: Liisa Helminen
Kesto: 1h 24 min & 59 min
Ikäsuositus: 7+

HUOM! Ohjaaja Liisa Helminen esittelee elokuvan ja vastaa näytöksen jälkeen kysymyksiin!

LIPPUKAUPPAAN

-

SU 6.8. klo 13   ENSIMMÄINEN KOULUPÄIVÄ (1990) & VIIMEINEN KOULUPÄIVÄ (1994)

Dokumentaristi Lasse Naukkarinen seuraa ekaluokkalaisten ensimmäistä ja lopetettavan koulun viimeistä koulupäivää Heinäveden kunnan Vihtarin kylän 100-vuotiaassa koulussa.

Ohjaus: Lasse Naukkarinen
Kesto: 1h 16 min
Ikäsuositus: 7+

HUOM! Ohjaaja-kuvaaja Lasse Naukkarinen esittelee elokuvan ja vastaa kysymyksiin näytöksen jälkeen!

LIPPUKAUPPAAN
-
SU 6.8. klo 15   KUN KOULU VAPAUTUI VANKILASTA (2016)

Kun koulu vapautui vankilasta -dokumenttielokuva on tarina suomalaisen koululaitoksen historiasta, yhteisöllisyyden voimasta, talkootyön mahdollisuuksista ja maaseudun kehittämisestä. Elokuvassa Halmeniemen Vapaan Kyläkoulun tarinan kertovat sitä talkoilla pyörittäneet kyläaktivistit.

Ohjaus: Päivi Kapiainen-Heiskanen
Kesto: 1h
Ikäsuositus: 7+

HUOM! Ohjaaja Päivi Kapiainen-Heiskanen esittelee elokuvan ja vastaa näytöksen jälkeen kysymyksiin!

* Hae lippusi ma 31.7. lähtien Kinosta tai Mäntyharjun torin matkailumökistä!
-
SU 6.8. klo 16.15   VALO(2005)

Ohjaaja Kaija Juurikkalan elokuva kertoo 9-vuotiaan Valo Aholan ja hänen koulukaveriensa taistelusta lasten oikeuksista heille sopivaan koulutukseen Nikolai II:n hallinnon alla. Tarina perustuu Aleksanteri Ahola-Valon Koulupojan päiväkirjoihin.

Ohjaus: Kaija Juurikkala
Kesto: 1h 24 min
Ikäsuositus: 7+

HUOM! Ohjaaja Kaija Juurikkala esittelee elokuvan ja vastaa näytöksen jälkeen kysymyksiin!

* Hae lippusi ma 31.7. lähtien Kinosta tai Mäntyharjun torin matkailumökistä!

SU 6.8. klo 17   Keskustelu: Koska meitä käsketään?
Keskustelu koululaitoksesta, kyläkouluista, opetusmetodeista sekä nähdyistä kouluaiheisista dokumenteista.
Paneelissa elokuvien ohjaajia sekä koulumaailman ammattilaisia.

-

SU 6.8. klo 18.30   URPO HEIKKILÄN TARINA - ILMAISNÄYTÖS!

Paikallisten dokumenttien sarjassa elokuvaaja Matti Kurkikankaan puolituntinen dokumentti mökkinaapurinsa Urpo Heikkilän elämästä ja miten Heikkilä on päätynyt karjatilallisesta soramontun sankariksi ja tanssiorkesterin solistiksi.

Ohjaus: Matti Kurkikangas
Kesto: 29 min
Ikäsuositus: 7+

Vapaa pääsy! Paikallisten dokumenttien sarja!

HUOM! Ohjaaja Matti Kurkikangas esittelee elokuvan ja vastaa näytöksen jälkeen kysymyksiin!

* Hae lippusi ma 31.7. lähtien Kinosta tai Mäntyharjun torin matkailumökistä!
-

MUU OHJELMA: SU 6.8. klo 14 Mediateekissa: EVÄITÄ LUOVAAN ELÄMÄÄN

'Hyvän mielen taidot', 'Hyvän mielen kortit' ja 'Hyvän mielen vuosi'- kirjojen tekijän Maaretta Tukiaisen kokemuksellinen työpaja (1,5h)